2011-04-10

En dag bland andra på getgården......

tidig morgon, en kopp kaffe o färska tidningsnyheter piggar upp och.....

...sedan är inte steget långt till mejeriet och dagens ystning men......



...mejerskan ser alldeles för allvarlig ut, så sudda sudda bort din sura min....





 nu ser det bättre ut du ska ju få hålla på med det du tycker om en hel lång dag...

titta här, nu är mjölken på plats i grytan dags att börja ysta.....

nu har ostlöpet gjort att mjölken stelnat eller koagulerat som det heter på "mejerispråk",
koaglet bryts med en ostharpa .....

och därefter får de sockerbitsstora kuberna dansa slowfox i den blek gula vasslen.....

den första osten för dagen blir Forseds Royal Rosé, en halvmjuk smakrik getost omgiven av mystik och humor, det var vårt bidrag till fjolårets bröllopshysteri.....

 dagens andra ost att formsätta blir den pålitliga och "passar- till - allt -o-alla-osten", Vit Caprin!...




nu börjar dagens rörande period, nämligen att koka getmese.....

några timmar senare har den rykande tornadon lugnat ner sig och blivit en gyllene massa...


nu är getmesen "kallrörd", och får då flytta in i en burk i väntan på nytt hem....

packat & klart dags att återgå till det civila......


tillbaka till verkligheten.....

hmm... tråkigt väder, tv-soffan hägrar men....

STOPP DÄR!! ett riktigt hundväder betyder en härlig promenad med friska  dofter... 
OK, vi går ut o doftar på Forsedsvåren....


men vad gör Hans?... hans dag får ni läsa om en annan dag;)
























Inga kommentarer:

Skicka en kommentar